Kava iš kavinuko Chemex

Kaip pasigaminti skanią kavą namuose: pagrindinės klaidos ir patarimai

Kava iš kavinuko Chemex

Kiekvienas žmogus kavos kokybę įsivaizduoja skirtingai. Vieniems svarbu, kad kavoje būtų jaučiami ryškūs poskoniai, subtili rūgštelė ar saldus aromatas. Kitiems svarbiu aspektu tampa joje esančio kofeino kiekis. Tačiau tikrieji kavos gurmanai teigia, kad tai, kokios kokybės kavą gersite kasdien priklauso ne tik nuo įsigytų kavos pupelių, net ir nuo viso jos gaminimo proceso. Tad į ką turėtumėte atkreipti dėmesį ruošdami kavą namuose?

1. Pirkite tik šviežiai skrudintą kavą

Norint mėgautis tikrai kokybišku kavos gėrimu, būtina rinktis tik aukščiausios kokybės, šviežiai skrudintas kavos pupeles. Kada buvo skrudintos kavos pupelės galite sužinoti pažvelgę ant pakuotės. Tiesa, tikrieji kavos gurmanai rekomenduoja kavos pupeles rinktis specializuotose parduotuvėse – taip žinosite, kad kava yra šviežia ir atitinka aukščiausius kokybės standartus.

2. Atkreipkite dėmesį į kavos regioną

Jeigu norite, kad įsigytos kavos skonis jūsų nenuviltų, pasidomėkite skirtinguose regionuose užaugintų kavos pupelių subtilybėmis. Būtent tai, kur buvo užaugintos kavos uogos nurodo, kokių skonių galite tikėtis savo rytiniame kavos puodelyje. Trys pagrindiniai kavos regionai, kuriuos turi žinoti kiekvienas kavos mėgėjas – tai Amerika, Afrika ir Azija.

  • Amerikos regionas. Amerikos regione auginama kava pasižymi saldžiomis, šokoladinėmis ir riešutinėmis natomis. Tad šio regiono kava puikiai tiks saldžios kavos mėgėjams. Tiesa, svarbu žinoti, kad iš Centrinės Amerikos atkeliavusi kava yra lengvesnio, o iš Pietų Amerikos – sodresnio ir ilgiau išliekančio skonio.
  • Afrikos regionas. Iš Afrikos atkeliavusi kava išsiskiria lengvumu ir gaivumu. Be to, turi vaisiškų ir net arbatiškų poskonių. Šie poskoniai turėtų sužavėti naujų skonių ieškančius kavos mėgėjus.
  • Azijos regionas. Jeigu mėgstate egzotinius poskonius, išbandykite Azijos regionuose užaugintą kavą. Ragaudami šias kavos pupeles tikrai jausite egzotinių prieskonių, medienos, tabako bei vyno skonines natas.

Žinoma, kavos pupelių asortimente galite rasti ir mišinių, kurie bus sudaryti iš keliuose skirtinguose regionuose užaugintų kavos pupelių – tai kavos gamintojams leidžia sukurti dar unikalesnius kavos skonius. Tad suprasdami skirtingų kavos regionų skirtumus, atrasti sau tinkamiausią kavą nebus labai sudėtinga.

Rūšinės kavos pupelės

3. Kavos pupeles malkite namie, individualiai kiekvienam puodeliui

Kitas svarbus aspektas, kurio svarbu nepamiršti ruošiant kavą – tai tinkamas kavos pupelių malimas. Kavos gurmanai rekomenduoja kavos pupeles malti kiekvienam kavos puodeliui individualiai – tik taip galėsite atskleisti visus kavos poskonius ir tikruosius aromatus. Tačiau tik sumalti kavos pupelių neužteks, reikia žinoti ir kokį kavos pupelių rupumą parinkti skirtingam kavos gėrimui ruošti.

Vienas svarbiausių kavos ruošimo įrankių, be kurio kavos gurmanai neįsivaizduoja tobulo kavos puodelio – tai kavamalė. Ir tai tikrai ne veltui. Skirtingą kavos pupelių rupumą galinti užtikrinti kavamalė padeda tinkamai paruošti skirtingus kavos gėrimus – filtrinę, French Press ar Chemex kavą.

  • Rupiai maltos kavos pupelės tinka French Press kavinuku ruošiamai kavai.
  • Vidutinio rupumo kavos pupelės tinka tradiciniu, AeroPress, Chemex arba filtriniu kavinuku ruošiamai kavai.
  • Smulkiai maltos kavos pupelės tinka tik espresso kavai ruošti.

4. Naudokite kokybišką, tinkamos temperatūros vandenį

Dauguma žmonių kavą ruošia tradiciniu būdu – užpilant maltas kavos pupeles karštu vandeniu. Tačiau norėdami išlaikyti kavos kokybę ir pajusti visus jos poskonius, nenaudokite ką tik užvirusio vandens. Geriausia temperatūra kavai plikyti yra 93 °C. Taip kavos pupelės nesudega ir netampa karčios. Žinoma, kavos skonį gali gadinti ir nekokybiškas vanduo. Jeigu iki šiol naudojote vandenį iš čiaupo, pabandykite jį pakeisti negazuotu mineraliniu vandeniu.

5. Laiku atskirkite tirščius

Dažniausia klaida, kurią daro plikomos kavos mėgėjai – tai kavos pateikimas tame pačiame puodelyje, kur ji buvo užplikyta. Pasak kavos specialistų, kavą su tirščiais laikant viename puodelyje, maždaug po 4–5 minučių gėrimas pradeda prastėti – išsiskiria per daug kofeino, skrudinimo metu atsiradusių kancerogeninių medžiagų, kava kartėja bei gali įgauti nemalonų popieriaus ar kartono poskonį.

Norint to išvengti, praėjus 4 minutėms atskirkite kavos tirščius French press kavinuku. Jeigu šio prietaiso savo virtuvėje neturite, perpilkite kavą į kitą puodelį taip, kad joje nebūtų tirščių. Taip išlaikysite aukščiausią gėrimo kokybę ir galėsite ilgiau mėgautis ryškiais kavos poskoniais.

Taigi, vadovaudamiesi šiomis penkiomis paprastomis taisyklėmis galėsite lengvai paruošti kokybišką puodelį kavos sau ir kitiems jus apsilankiusiems svečiams. Galbūt tai padės jums atrasti naujus skonius ir aromatus, o galbūt padės ištaisyti anksčiau darytas klaidas, dėl ko kava nebūdavo tokia skani, kokios visada norėjote. Žinant pagrindinius aspektus, darančius daugiausiai įtakos kavos skoniui, kokybiška kava mėgautis galėsite ne tik kavinėse, bet ir savo namuose.

Reitingas
( 8 įvertinimų, vid. 4.635 )
Parašykite komentarą