Duonos raugas

Kaip pasigaminti duonos raugą namuose?

Raugo receptas! Skirsite po 5 minutes 5 dienas iš eilės ir užsiauginsite savo augintinį.

Kas tas raugas?

Rauge dauginasi gerosios bakterijos ir mielės. Jos minta miltais ir vandeniu, o išskiria anglies dioksidą ir pieno rūgštį, tai padeda kepiniams iškilti ir turėti malonų rūgštų skonį.

Gerosios lactobacillus ir kitos bakterijos taip pat neapsunkina virškinimo.

Duona su raugu yra maistingesnė, nes pieno rūgštys padeda lengviau įsisavinti miltuose esančius vitaminus ir mineralus. Be to, šios rūgštys sulėtina gliukozės išsiskyrimo į kraują greitį ir sumažina duonos glikeminį indeksą. Raugas duonoje veikia ir kaip konservantas, raugo duoną galime ilgiau išlaikyti šviežią ir nesupelijusią.

Ko gero dėl šių priežasčių raugo duona, plačiai žinoma kaip „sourdough“, dabar yra populiari visame pasaulyje, gyvuojant sveikos mitybos bangai.

Receptas kvietiniui raugui

1-a diena – 50g miltų + 60g vandens (24 val)
2-a diena – 60g miltų + 50g vandens (24 val)
(po 24 val pašaliname 120g raugo)

3-a diena – 60g miltų + 60g vandens (24 val)
(po 24 val pašaliname 120g raugo)

4-a diena – 60g miltų + 60g vandens (24 val)
5-a diena – 60g miltų + 60g vandens (6-8 val)

Ingredientai
  • Vanduo 290 g
  • Miltai 290 g
Paruošimo būdas
25 min Spausdinti
  • Pradedant raugą, svarbus miltų pasirinkimas. Su ruginiais ir viso grūdo kvietiniais miltais paprasčiau, nes ten daugiau maistinių medžiagų bakterijoms. Renkantis įprastus kvietinius miltus, raugui rekomenduojame ekologiškus. Vanduo geriau filtruotas arba nusistovėjęs 30 min. Raugas mėgsta augti stikliniuose ir moliniuose induose, bet puikiai tinka ir plastikas.

  • Raugą maišykite šakute arba šluotele.

  • Pirma vanduo. Jame ištirpinkite raugą. Tada miltai.

  • Raugą dengiame medžiaga, kad kvėpuotų ir laikome šiltai. Geriausia ~30°C. Galite dėti gumytę ant stiklainio, matysite, kiek užaugo jūsų augintinis.


Su kiekviena diena kvapas maloniai rūgštės ir daugės burbulų. Kvietinį raugą šaldytuve galite laikyti apie 2 savaites. (Sveikiau maitinti kas savaitę). Raugui aktyvinti lygiomis dalimis su raugu įmaišykite miltų ir vandens ir priklausomai nuo aplinkos temperatūros nuo 2-3 iki 12 val. prisikels, gali prireikti ir kelių maitinimų. Su laiku pradėsite jausti.

Reitingas
( 1 įvertinimas, vid. 55 )
Parašykite komentarą