Nėra nieko paprastesnio nei išvirti kiaušinius – visi mes tą puikiai žinome! Tačiau, ne visi ir ne visada žino kiek laiko virti kiaušinius. Virimo laikas priklauso nuo to, kokių kiaušinių norite – kietų ar minkštų:
- Pilnai paruošti (kietai virti) kiaušiniai, verdami 10 minučių nuo užvirimo momento;
- Pusiau skysti kiaušiniai verdami kiek mažiau: 5–6 minutes;
- Norint gauti visiškai skystus kiaušinius, virkite 2-3 minutes;
- Naminius šviežius kiaušinius virkite ilgiau – nuo 8 iki 13 minučių.
Kiaušinių virimo taisyklės:
- Stenkitės nedėti į verdantį vandenį tik ką iš šaldytuvo ištraukto kiaušinio. Taip rizikuojate, kad šaltas kiaušinis sąveikaujant su verdančiu vandeniu įtrūks.
- Norint išvengti nemalonaus kiaušinio įtrūkimo, reikia naudoti nedidelį puodą. Kai vietos daug – kiaušiniai gali susitrenkti ir sutrūkinėti.
- Jeigu kiaušinio lukštas įtrūko – nepagailėkite gero žiupsnio druskos ir pasūdykite vandenį. Be to, nepamirškite, kad tokius kiaušinius verdame 1 minute ilgiau.
- Prieš verdant kiaušinius, siūlytina juos praplauti.
- Pasūdytas vanduo taip pat padės išvirusius kiaušinius lengviau nulupti.
- Jeigu kiaušiniai labai švieži, virkite juos šiek tiek ilgiau (papildomai +-3min)
- Svarbus ne tik virimo laikas, tačiau ir temperatūra. Verdant kiaušinius ant stiprios ugnies, baltymas tampa kietas, o trynys minkštesnis. Verdant ant silpnos ugnies trynys bus kietas, o baltymas bus per skystas. Todėl geriausia rinktis vidutinę virimo temperatūrą.
- Puode esantis vanduo, turi visiškai padengti kiaušinius.
- Virtus ir nesuvalgytus kiaušinius (su lukštu) šaldytuve galite laikyti iki savaitės laiko.
- Įdomus faktas: norint patikrinti ar kiaušinis virtas ar ne, reikia jį pasukti. Virtas kiaušinis sukasi lengvai, o žalias 1-2 kartus apsisukęs sustos.
Kaip patikrinti ar kiaušinis šviežias?
Įdėkite kiaušinį į indą su vandeniu, kiaušinis yra labai šviežias jeigu gulės ant šono indo dugne, savaitės senumo kaušinis gulės indo dugne, tačiau su pakeltu storesniu galu į viršų, 3-jų savaičių senumo kiaušinis apsivers storuoju galu į dugną, blogas kiaušinis plūduriuos vandens paviršiuje.
Aciu uz naudingus patarimus, ypac idomu buvo paskaityti kaip patikrinti ar kiausinis sviezias
Uztenka per akis 5minuciu