Grikių košė

Kaip ir kiek laiko virti grikius?

Grikių košė

Grikiai – ne tik sveikos, maistingos, bet ir labai skanios kruopos, tačiau tam didelės įtakos turi jų tinkamas paruošimas. Laikykitės mūsų patarimų, kaip skaniai ir kiek laiko virti grikius, tam, kad mėgautis sveika, skania bei biria koše.

Kaip tinkamai paruošti grikius?

Paruošimą pradėkite nuo kruopų perrinkimo. Tada, grikius keletą kartų nuplaukite po šaltu vandeniu iki tol kol vanduo netaps skaidrus. Norint, kad grikiai gautųsi birus bei išlaikytų aromatą, prieš virimą juos galima pakepinti 3-4 minutes ant silpnos ugnies.

Grikių ir vandens santykis

Dažniausiai naudojamas 1:2 santykis  – 1 stiklinei grikių reikia 2 stiklinių vandens.

Kiek laiko virti grikius?

Grikius virkite verdančiame vandenyje 13-15 minučių kol vanduo susigers į grikius. (nepridegančiame puode grikius virkite 2-3 minutėmis ilgiau)

Virimo taisyklės

  • Viso virimo proceso metu grikių maišyti nereikia. Patikrinti, ar grikiai yra paruošti, galite perbraukus dugną šaukštu – jei puodo dugne vandens nėra, tuomet puodą galima nuimti nuo viryklės.
  • Jeigu bijote, kad grikius pervirsite –  puodą galite nuimti nuo ugnies 10 min. anksčiau ir palikti pastovėti 10 min. uždengus puodą. Grikiai sugers likusį vandenį ir bus paruošti.

Kaip virti grikius puode?

  1. Paruoškite išplautus grikius (1 stiklinei grikių paimkite 2 stiklines vandens)
  2. Įberkite grikius į verdantį pasūdytą vandenį ir uždenkite dangčiu. Ugnį sumažinkite iki minimumo.
  3. Virkite grikius 13-15 minučių ant minimalios ugnies kol vanduo susigers į grikius.
  4. Nukelkite grikių puodą nuo ugnies ir palikite uždengtus 10 minučių.

Kaip virti grikius orkaitėje?

  1. Grikius suberkite į karščiui atsparų indą.
  2. Užpilkite šaltu vandeniu ir uždenkite dangčiu arba folija.
  3. Košę virkite 190°C temperatūroje 30–40 minučių.
  4. Tada, dar papildomai 10-15 minučių leiskite kruopoms įsigerti jau išjungtoje orkaitėje.

Kaip virti grikius mikrobangų krosnelėje?

  1. Grikius įberkite į mikrobangų krosnelei tinkamą indą,
  2. Užpilkite šaltu vandeniu, uždenkite indą dangčiu ir šldykite 7 min. 800 vatų galingumu.
  3. Tada, ištraukite, išmaišykite ir šildykite dar 5–7 min. 600 vatų galingumu.

Kaip virti grikius daugiafunkciniame puode?

  1. Suberkite grikius į daugiafunkcinį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu.
  2. Uždenkite dangčiu ir virkite košę režimu „Kruopos“, „Grikiai“ arba „Košė“ 25–35 minutes. Laikas priklauso nuo daugiafunkcinio puodo režimo ir tipo.

Grikių paruošimas neverdant

  1. Grikius supilkite į stiklinį indą su dangčiu. Jei nėra tinkamo indo, naudokite gilų dubenį, o vietoj dangtelio galite panaudoti plokščią lėkštę. Atminkite, kad grikių tūris padidės, todėl sausos kruopos neturėtų užimti daugiau nei pusę indo tūrio.
  2. Grikius užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite mažiausiai 1 val. Grikiai turi išbrinkti ir sugerti skystį. Vietoj verdančio vandens galite naudoti šaltą vandenį, tačiau tuomet košę reikia laikyti šaldytuve uždengtą mažiausiai 6 valandas.

Kaip pagardinti grikius?

Druska – vienai stiklinei grikių kruopų pakanka ½ arbatinio šaukštelio druskos ar net šiek tiek mažiau.

Sviestu – į išvirtus grikius įdėkite gabalėlį sviesto ir palikite 1-2 min. po dangčiu, tai suteiks košei švelnumo ir papildomo aromato.

Ingredientai
  • Grikiai 1 stiklinė
  • Vanduo 2 stiklinės
Reitingas
( 17 įvertinimų, vid. 3.475 )
Parašykite komentarą