Ispaniška paelija

Ispaniška paelija „Paella“ su jūros gėrybėmis

Paelija su jūros gėrybėmis („Paella“) – vienas iš nacionalinių Ispanijos patiekalų. Paelija recepto pagrindiniai ingredientai yra ryžiai ir jūros gėrybės. Pavadinimas „Paella“ kilęs iš lotyniško žodžio „patella“, kuris reiškia „keptuvė“.

Ingredientai
Porcijos: +
  • Arborio ryžiai 300 g
  • Šaldytas jūros gėrybių kokteilis 230 g
  • Raukšlėtosios krevetės 175 g
  • Midijos 450 g
  • Tilapija 180 g
  • Langustinai (norvegiškieji omarai) 2 vnt
  • Žalieji žirneliai (šaldyti) 120 g
  • Saldžioji paprika 100 g
  • Svogūnai 1 g
  • Česnakai 2 gvazdikėliai
  • Druska 2 g
  • Malti juodieji pipirai 1 g
  • Šafranas 1 g
  • Baltas sausas vynas 100 ml
  • Alyvuogių aliejus 50 g
Paruošimo būdas
55 min Spausdinti
  • Visas jūrų gėrybes ir žirnelius reikia iš anksto atšildyti. Midijas kruopščiai išvalykite. Apdorokite krevetes, nulaužkite galvą (jei yra), tada nuimkite apvalkalą. Žuvį nulupkite, pašalinkite kaulus, jei tokių yra. Supjaustykite žuvį į stačiakampio formos gabalėlius.

  • Papriką supjaustykite vidutiniais kubeliais. Nulupkite svogūną ir česnaką. Svogūnus supjaustykite vidutiniais kubeliais, česnaką smulkiai.

  • Keptuvėje įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus ir įdėkite žuvį, krevetes ir omarus. Šiek tiek pakepinkite jūros gerybes ir pasūdykite. Į keptuvę įdėkite pusę česnako ir kepkite dar kelias minutes. Paruoštus omarus nuimkite nuo keptuvės ir palikite atvėsti.

  • Likusiąs jūrų gėrybes kepkite toliau, supilkite jūros gėrybių kokteilį. Kepkite dar 3-5 minutes, iki kol visos jūrų gėrybės bus paruoštos. Išimkite jūros gėrybes iš keptuvės ir atidėkite į atskirą lėkštę - jos pravers šiek tiek vėliau.

  • Įkaitinkite keptuvėje likusį aliejų ir suberkite į ją svogūnus ir papriką. Kepkite ant didelės ugnies iki aukso rudos spalvos, nuolat maišydami, kad daržovės nesudegtų. Ten pat sudėkite likusį česnaką ir žirnelius. Išmaišykite.

  • Suberkite ryžius į keptuvę su daržovėmis ir kepkite visus ingredientus ant vidutinės ugnies 5-7 minutes. Supilkite baltą vyną ir troškinkite (apie 2 minutes), kol alkoholis išgaruos. Tada į keptuvę įpilkite vandens, kad padengtų ryžius (vietoj vandens galite naudoti sultinį). Tada įdėkite šafrano ir druskos, sumaišykite mišinį ir troškinkite ant stiprios ugnies, kol vanduo išgaruos (10–13 minučių).

  • Į paruoštus ryžius įpilkite jūros kokteilį, įdėkite krevetes ir žuvį. Išmaišykite. Ten pat įdėkite 2/3 midijų. Ir vėl išmaišykite. Tada atsargiai išdėliokite likusias midijas ir omarus. Troškinkite ant silpnos ugnies 7-10 minutes uždengę dangčiu, kad paelija sušiltų.


Tradiciškai ispaniška paelija patiekiama toje pačioje keptuvėje, kurioje buvo kepama.

Daugiau karštų patiekalų receptų rasite čia: Karšti patiekalai

Reitingas
( 1 įvertinimas, vid. 55 )
Parašykite komentarą