Paelija su jūros gėrybėmis („Paella“) – vienas iš nacionalinių Ispanijos patiekalų. Paelija recepto pagrindiniai ingredientai yra ryžiai ir jūros gėrybės. Pavadinimas „Paella“ kilęs iš lotyniško žodžio „patella“, kuris reiškia „keptuvė“.
Ispaniška paelija „Paella“ su jūros gėrybėmis
- Arborio ryžiai 300 g
- Šaldytas jūros gėrybių kokteilis 230 g
- Raukšlėtosios krevetės 175 g
- Midijos 450 g
- Tilapija 180 g
- Langustinai (norvegiškieji omarai) 2 vnt
- Žalieji žirneliai (šaldyti) 120 g
- Saldžioji paprika 100 g
- Svogūnai 1 g
- Česnakai 2 gvazdikėliai
- Druska 2 g
- Malti juodieji pipirai 1 g
- Šafranas 1 g
- Baltas sausas vynas 100 ml
- Alyvuogių aliejus 50 g
-
Visas jūrų gėrybes ir žirnelius reikia iš anksto atšildyti. Midijas kruopščiai išvalykite. Apdorokite krevetes, nulaužkite galvą (jei yra), tada nuimkite apvalkalą. Žuvį nulupkite, pašalinkite kaulus, jei tokių yra. Supjaustykite žuvį į stačiakampio formos gabalėlius.
-
Papriką supjaustykite vidutiniais kubeliais. Nulupkite svogūną ir česnaką. Svogūnus supjaustykite vidutiniais kubeliais, česnaką smulkiai.
-
Keptuvėje įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus ir įdėkite žuvį, krevetes ir omarus. Šiek tiek pakepinkite jūros gerybes ir pasūdykite. Į keptuvę įdėkite pusę česnako ir kepkite dar kelias minutes. Paruoštus omarus nuimkite nuo keptuvės ir palikite atvėsti.
-
Likusiąs jūrų gėrybes kepkite toliau, supilkite jūros gėrybių kokteilį. Kepkite dar 3-5 minutes, iki kol visos jūrų gėrybės bus paruoštos. Išimkite jūros gėrybes iš keptuvės ir atidėkite į atskirą lėkštę - jos pravers šiek tiek vėliau.
-
Įkaitinkite keptuvėje likusį aliejų ir suberkite į ją svogūnus ir papriką. Kepkite ant didelės ugnies iki aukso rudos spalvos, nuolat maišydami, kad daržovės nesudegtų. Ten pat sudėkite likusį česnaką ir žirnelius. Išmaišykite.
-
Suberkite ryžius į keptuvę su daržovėmis ir kepkite visus ingredientus ant vidutinės ugnies 5-7 minutes. Supilkite baltą vyną ir troškinkite (apie 2 minutes), kol alkoholis išgaruos. Tada į keptuvę įpilkite vandens, kad padengtų ryžius (vietoj vandens galite naudoti sultinį). Tada įdėkite šafrano ir druskos, sumaišykite mišinį ir troškinkite ant stiprios ugnies, kol vanduo išgaruos (10–13 minučių).
-
Į paruoštus ryžius įpilkite jūros kokteilį, įdėkite krevetes ir žuvį. Išmaišykite. Ten pat įdėkite 2/3 midijų. Ir vėl išmaišykite. Tada atsargiai išdėliokite likusias midijas ir omarus. Troškinkite ant silpnos ugnies 7-10 minutes uždengę dangčiu, kad paelija sušiltų.
Tradiciškai ispaniška paelija patiekiama toje pačioje keptuvėje, kurioje buvo kepama.
Daugiau karštų patiekalų receptų rasite čia: Karšti patiekalai