Kepta kiauliena su daržovėmis dažnai puošia restoranų meniu. Kodėl ji tokia gardi ir patraukli? Ar įmanoma paruošti tokį patiekalą namuose? Žinoma, kad taip! Svarbiausia – laikytis vieno principo: visi ingredientai turi būti apskrudinti atskirai, kad būtų išlaikyti jų skirtingi skoniai ir tekstūros. Kiauliena ir bulvės bus apskrudusios, o svogūnai ir paprikos – lengvai apkepti, išlaikantys gaivų traškumą. Kiaulienai geriausia naudoti riebesnę mėsą, tokią kaip sprandinė ar šoninė. Liesos išpjovos čia nelabai tiks.
Kepta kiauliena su daržovėmis
- Kiaulienos sprandinė 600 g
- Bulvės 600 g
- Svogūnai 200 g
- Raudonoji paprika 2 vnt.
- Augalinis aliejus 3 v.š.
- Česnakas 2 skiltelė(s)
- Žalumynai 30 g
- Koriandro sėklos ½ a.š.
- Juodieji pipirai ½ a.š.
- Saldžioji paprika ½ a.š.
- Maltos aitriosios paprikos ¼ a.š.
- Druska 1 a.š.
Kalorijų: 805.82 kcal
Baltymų: 26.01 g
Riebalų: 61.57 g
Angliavandenių: 36.23 g
-
Paruoškite reikalingus ingredientus. Kiaulieną supjaustykite mažais kubeliais – kraštinės ne daugiau kaip 2 cm. Gerai nuplaukite ir nulupkite bulves.
-
Įkaitinkite didelę sunkią keptuvę, įpilkite 1 v.š. augalinio aliejaus ir sudėkite kiaulienos gabalėlius. Jei naudojate riebią šoninę, aliejaus gali nereikėti – leiskite mėsai kepti savo riebaluose.
-
Kepkite mėsos gabalėlius aukštoje temperatūroje, kol apskrus visomis pusėmis. Svarbu, kad mėsa keptų, o ne troškintųsi.
-
Kol mėsa kepa, nulupkite svogūnus ir supjaustykite juos plonais plunksnelėmis. Paprikas nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite sėklas ir pertvaras, supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip mėsa.
-
Išimkite keptą kiaulieną į dubenį arba kitą tinkamą indą. Į keptuvę sudėkite paprikas, jei reikia, įpilkite aliejaus. Kepkite stiprioje kaitroje, maišydami, apie 3–4 minutes.
-
Išimkite paprikas į indą su mėsa ir dėkite į keptuvę svogūnus. Kepkite stiprioje ugnies režime, maišydami, 2–3 minutes, kol svogūnai šiek tiek apskrus ir suminkštės.
-
Kai kepa mėsa bei daržovės, paruoškite bulves – supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, ne didesniais už kiaulienos gabalėlius. Jei bulvės nedidelės, galite pjaustyti skiltelėmis.
-
Į keptuvę su svogūnais ir mėsa sudėkite bulves, įpilkite likusio aliejaus. Kepkite apie 15 minučių, kol jos taps auksinės. Geriausia kepti uždengus dangčiu ir du kartus pamaišyti.
-
Kol kepa bulvės, sutrinkite grūstuvėje pipirus ir kalendrą su stambia druska, kad gautųsi abrazyvas. Sumaišykite su saldžiąją paprika ir aitriosios paprikos milteliais. Nulupkite česnakus ir susmulkinkite. Paruoškite žalumynus – nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite.
-
Kai bulvės bus paruoštos, sumažinkite ugnį ir į keptuvę grąžinkite visus ankščiau keptus ingredientus – kiaulieną, paprikas ir svogūnus. Pagardinkite prieskonių mišiniu su druska, gerai išmaišykite ir dar 3–4 minutes kaitinkite. Sudėkite česnakus ir žalumynus, palikdami šiek tiek patiekimui.
-
Gerai išmaišykite keptuvės turinį, dar 1–2 minutes pakaitinkite ir nuimkite nuo ugnies. Patiekite karštą sultingą kiaulieną su daržovėmis, apibarstę šviežiais žalumynais.
