Raugo receptas! Skirsite po 5 minutes 5 dienas iš eilės ir užsiauginsite savo augintinį.
Kas tas raugas?
Rauge dauginasi gerosios bakterijos ir mielės. Jos minta miltais ir vandeniu, o išskiria anglies dioksidą ir pieno rūgštį, tai padeda kepiniams iškilti ir turėti malonų rūgštų skonį.
Gerosios lactobacillus ir kitos bakterijos taip pat neapsunkina virškinimo.
Duona su raugu yra maistingesnė, nes pieno rūgštys padeda lengviau įsisavinti miltuose esančius vitaminus ir mineralus. Be to, šios rūgštys sulėtina gliukozės išsiskyrimo į kraują greitį ir sumažina duonos glikeminį indeksą. Raugas duonoje veikia ir kaip konservantas, raugo duoną galime ilgiau išlaikyti šviežią ir nesupelijusią.
Ko gero dėl šių priežasčių raugo duona, plačiai žinoma kaip „sourdough”, dabar yra populiari visame pasaulyje, gyvuojant sveikos mitybos bangai.
Receptas kvietiniui raugui
1-a diena – 50g miltų + 60g vandens (24 val)
2-a diena – 60g miltų + 50g vandens (24 val)
(po 24 val pašaliname 120g raugo)
3-a diena – 60g miltų + 60g vandens (24 val)
(po 24 val pašaliname 120g raugo)
4-a diena – 60g miltų + 60g vandens (24 val)
5-a diena – 60g miltų + 60g vandens (6-8 val)