Daržovių salotų paruošimas azijietiškai

7 skirtingos vasaros salotos + tinkamiausias peilis kiekvienam receptui

Vasarą šviežios salotos dažnai tampa kasdienio maisto dalimi – jos gaivina, suteikia sotumo ir papildo organizmą vitaminais. Kad salotas būtų patogu paruošti, labai svarbu turėti tinkamus peilius. Kai ieškojau gerų peilių daržovėms ir mėsai, atradau visai neblogą pasirinkimą internetinėje parduotuvėje https://pigu.lt/lt. Pastebėjau, kad virtuvėje labai svarbu žinoti, kokį peilį naudoti skirtingiems produktams. Todėl šiandien pasidalinsiu keliomis salotų idėjomis – aptarsime septynias vasaros salotų rūšis ir tinkamiausius peilius daržovėms pjaustyti.

Daržovės pintinėje

Kodėl tinkamas peilio pasirinkimas yra svarbus

Daugelis šeimininkių neįvertina peilio svarbos ruošiant salotas. Tačiau netinkamas peilis gali sugadinti ingredientų tekstūrą, išspausti per daug sulčių ir pakeisti jų skonį.

Kaip peiliai įtakoja ingredientų kokybę

Aštraus peilio ašmenys švelniai perpjauna ląsteles, išlaikydami produkto struktūrą ir išvaizdą. Atšipęs peilis sutraiško daržoves, dėl to jos greičiau tamsėja ir praranda savo natūralų skonį.. Tai ypač pastebima pjaustant  švelnias salotų lapų rūšis ir sultingus pomidorus.

Taisyklingai parinktas peilius taip pat:

  • Sumažina ingredientų oksidacijos procesą
  • Išlaiko vitaminų kiekį
  • Padeda išvengti nereikalingo produkto praradimo pjaustymo metu
  • Užtikrina vienodą ingredientų dydį.

Šie faktoriai tiesiogiai įtakoja jūsų salotų skonį ir maistinę vertę.

1. Vasaros salotos su šviežiais daržovių mišiniais

Klasikinės vasaros salotos su pomidorais, agurkais ir svogūnais visada populiarios. Jos paprastos, gaivios ir puikiai tinka kaip garnyras ar pagrindinis patiekalus.

Receptas ir paruošimo būdas

Ingredientai:

  • 3 vidutinio dydžio pomidorai
  • 2 švieži agurkai
  • 1 raudonasis svogūnas
  • Šviežios petražolės
  • Alyvuogių aliejus, actas, druska, pipirai.

Pomidorus supjaustykite griežinėliais, agurkas –  pusmėnulio formos riekelėmis, o svogūną – plonais žiedais.

Tinkamiausias peilis: Aštrus universalus virėjo peilis (15-20 cm). Jo ilgis leidžia lengvai supjaustyti pomidorus nepažeidžiant jų formos, o aštrumas užtikrina lygius pjūvius per agurko odelę.

2. Graikiškos salotos su fetos sūriu

Graikiškos salotos – tai Viduržemio jūros regiono virtuvės perlas, kuris puikiai tinka karštoms vasaros dienoms. Šios salotos pasižymi ryškiais skoniais ir spalvingais ingredientais.

Graikiškos salotos su fetos sūriu

Ingredientai:

  • Pomidorai
  • Agurkai
  • Raudonieji svogūnai
  • Alyvuogės
  • Fetos sūris
  • Oregano.

Visas daržoves supjaustykite stambiais gabalais – graikiškose salotose įprasta matyti stambokai sukapotus ingredientus. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais arba tiesiog sulaužykite rankomis.

Tinkamiausias peilis: Universalus virėjo peilis su plačiais ašmenimis. Jis leis lengvai susidoroti ir su kietesnėmis pomidorų centre esančiais dalimis, ir su fetos sūrio pjaustymu.

Graikiškų salotų patiekimo ypatumai

Tikras graikiškų salotų skonis atsiskleidžia, kai visi ingredientai šiek tiek „pasimaudo“” alyvuogių aliejuje ir citrinų sultyse. Palikite salotas pastovėti  15-20 minučių prieš patiekdami.

3. Cezario salotos su naminiu padažu

Cezario salotos – tai tikras virtuoziškas salotų menas. Jos reikalauja tikslaus ingredientų balanso ir tinkamo paruošimo.

Ingredientai cezario salotoms:

  • Romaninės salotos
  • Kiaušinio trynys
  • Parmezano sūris
  • Baltos duonos skrebučiai
  • Česnakų skiltelės
  • Ančiuviai
  • Alyvuogių aliejus.

Romanines salotas plaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite stambiai – apie 3-4 cm pločio juostomis. Parmezano sūrį sutarkuokite arba nuskuskite plonais lakšteliais.

Tinkamiausias peilis: Dantytasis salotų peilius. Jo unikalūs ašmenys neleidžia salotų lapams „kruvinti“ ir išlaiko jų traškumą ilgiau.

Duonos skrebučiams naudokite duonos peilį – jo ilgi dantyti ašmenys leis supjaustyti duoną nepažeidžiant jos struktūros.

4. Vištienos salotos su egzotiškais priedais

Mėsos salotos vasarą suteiks reikalingų baltymų ir pasotins ilgam. Ypač populiariosvištienos salotos su ananasais, kurios puikiai suderina sūrų ir saldų skonį.

Vištienos paruošimas salotoms

Vištienos krūtinėlę virti šaltame vandenyje su prieskoniais 25-30 minučių. Atvėsusią mėsą supjaustykite kubeliais arba suplėšykite rankomis.

Ingredientų lentelė:

Ingredientas

Kiekis

Pjaustymo būdas

Vištienos krūtinėlė (virta) 300g Kubeliai 1,5cm
Ananasai (konservuoti) 200g Gabaliukai
Kiaušiniai (virti) 3 vnt Kubeliais
Majonezo 3 šaukštai

Tinkamiausias peilis: Plonasis filetavimo peilis (15 cm). Jo lankstumas leidžia tiksliai nupjaustyti mėsą išilgai skaidulų, o aštrumas užtikrina švarius pjūvius.

Šis peilio tipas taip pat puikiai tiks ananasų pjautymui – jo siauri ašmenys lengvai išspręs ananasų šerdies pašalinimo problemą.

5. Burokėlių salotos su riešutais

Burokėlių salotos su riešutais

Burokėlių salotos – tai vitaminų bomba, kuri ne tik skani, bet ir labai naudinga sveikatai. Jos ypač populiarios rudens ir žiemos metu, tačiau šviežių burokėlių salotos puikiai tinka ir vasarai.

Šviežių burokėlių ruošimas reikalauja kantrybės ir tinkamo įrankio. Jei neturite virtuvės kombaino, turėsite tarkuoti rankomis –  svarbu turėti kokybišką tarką su smulkiais dantukais.

Burokėlių paruošimo technikos

Ingredientai:

  • 2-3 vidutinio dydžio šviežių burokėlių
  • Graikinių riešutų
  • Česnakų skiltelė
  • Majonezo ar grietinės.

Burokėlius kruopščiai nuplaukite ir nulupkite. Sutarkuokite smulkiai arba supjaustykite plonais griežinėliais. Burokėlių nauda organizmui yra neginčijama – juose gausu vitaminų ir mineralų.

Tinkamiausias peilis: Didelis virėjo peilis (20-25 cm) su sunkiais ašmenimis. Burokėliai yra kietos daržovės, todėl reikia peilio, kuris lengvai prasiskverbs per jų struktūrą.

Riešutams smulkinti naudokite mažą lupimo peilį – jis leis tiksliai kontroliuoti gabaliukų dydį.

6. Avokadų ir krevečių salotos

Avokadų ir krevečių derinys – tai tikras malonumas gurmanams. Šios salotos ne tik labai skanos, bet ir maistingos, nes avokaduose daug naudingų riebalų.

Paruošimo ypatumai: Avokadai turi būti prinokę, bet ir ne per daug rminkšti. Krevetės – šviežiai virtos arba kokybiškos šaldytos. Avokadus reikia pjaustyti prieš pat valgį, kad nepatamsėtų.

Avokadų Pjaustymo Menas

Avokadą perpjaukite išilgai per vidurį, pašalinkite kauliuką. Minkštimą išgremžkite šaukštu ir supjaustykite kubeliais arba griežinėliais.

Tinkamiausias peilis: Mažas lupimo peilis (8-10 cm). Jo trumpi ašmenys leidžia tiksliai valdyti pjūvį ir nepažeisti minkšto avokado minkštimo.

7. Azijietiškos salotos su sezamo padažu

Azijietiškos salotos atneša egzotiškų skonių mūsų stalui. Jos paprastai būna traškios, spalvingos ir su ryškiu padažu, kuris derina saldų, rūgštų ir aštrų skonį.

Daržovių salotų paruošimas azijietiškai

Kiniškų kopūstų salotos su sezamo padažu

Ingredientai salotoms:

  • 400g kiniškų kopūstų
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 raudonoji paprika
  • 3 žalieji svogūnai
  • 2 šaukštai sezamo sėklų.

Sezamo padažas:

  • 3 šaukštai sezamo aliejaus
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 1 šaukštas sojos padažo
  • 1 šaukštas medaus
  • 1 česnako skiltelė (smulkiai supjaustyti)
  • Šiek tiek imbiero (tarkuoti).

Kiniškus kopūstus supjaustykite siauromis 3-4 mm pločio juostelėmis, morkas – plonais šiaudeliais, papriką – siauromis juostelėmis. Žaliuosius svogūnus kapokite įstrižai maždaug 1 cm ilgio gabaliukais.

Daržovių paruošimas azijietiškai

Visas daržoves reikia pjaustyti labai plonai ir vienodai – tai azijietiškų salotų esmė. Sezamo sėklas pakaitinkite sausoje keptuvėje 2-3 minutes, kol jos įgaus auksinę spalvą.

Tinkamiausias peilis: Santoku peilius su plačiais ašmenimis. Šis japoniškas peilis idealiai tinka azijietiškam daržovių pjaustymui – jo forma leidžia daryti tikslų „chop“ judesį, greitai ir vienodai kapojant daržoves.

Galite naudoti ir Nakiri peilį – jis specialiai sukurtas daržovių pjaustymui ir turi stačiakampius ašmenis.

Išvados

Tinkamas peilio pasirinkimas gali iš esmės pakeisti jūsų patirtį virtuvėje. Investavimas į kokybiškus peilius atsipirks ne tik sutaupytu laiku, bet ir geresniais patiekalų skoniais.

Atminkite pagrindines taisykles:

  • Aštrūs peiliai yra saugesni nei atšipę
  • Kiekvieno peilio paskirtis yra specifinė
  • Tinkama priežiūra pratęs peilio tarnavimo laikotarpį
  • Ergonomikas peilis sumažins nuovargį ilgalaikio darbo metu.

Vasaros salotos – tai puiki proga eksperimentuoti su skoniais ir tekstūromis. Su tinkamais įrankiais jūsų virtuvėje užgims ne tik skanūs, bet ir gražiai atrodantys patiekalai, kurie pradžiugins visą šeimą.

Reitingas
( Dar nėra įvertinimų )
Parašykite komentarą