Mes esame įpratę prieš gamindami maistą jį kruopščiai nuplauti. Tačiau yra bent 6 atvejai, kai to daryti nereikėtų.
Atrodo, kad vanduo nuplauna nešvarumus ir bakterijas, todėl maistas tampa saugesnis. Tik maisto saugos ekspertai interviu žurnalui „Real Simple” perspėjo, kad kartais nutinka priešingai.
Dėl pernelyg didelio pasitikėjimo maisto higiena:
- padidėja kryžminės taršos rizika;
- suprastėja kai kurių ingredientų tekstūra.
Plauta paukštiena ir raudona mėsa
Plauta vištiena ir kalakutiena, taip pat jautiena, kiauliena ir ėriena nesunaikina salmonelių ar kitų patogeninių bakterijų. Mikroorganizmai per lašelius pasklinda po kriauklę, stalviršius ir ant kitų maisto produktų. Pakanka supjaustyti mėsą, o tada kruopščiai nusiplauti rankas, lentą ir peilį.
Jūros gėrybės
Žuvies ir jūros gėrybių taip pat nereikia plauti. Jas reikia tik kruopščiai apdoroti temperatūroje. Tik vėžiagyvius galima nuplauti iš išorės, kad būtų pašalintas smėlis.
Kiaušiniai
Pramoninėje aplinkoje kiaušiniai jau yra valomi ir dezinfekuojami pašalinant natūralią apsauginę plėvelę. Pakartotinai plaunant lukštas tampa porėtas ir į jo vidų lengviau prasiskverbia bakterijos.
Nors kiaušinius plauti patariama tik prieš laikymą, tačiau plauti kiaušinių nepatariama. Prieš naudojimą būtina apdoroti vandeniu.
Grybai
Grybai šiek tiek panašūs į kempinę. Jie sugeria drėgmę, po to jų beveik neįmanoma gaminti, ypač kepti. Tuos pačius grybus reikėtų valyti šluoste arba šepetėliu. Miško grybai ne tik plaunami, bet ir mirkomi – tokios yra saugumo taisyklės.
Apibendrinimas
| Produktai | Kodėl nereikėtų plauti | Ką geriausia daryti |
|---|---|---|
| Mėsa ir paukštiena | Salmonelės plinta virtuvėje | Nuplaukite ne pačią mėsą, o rankas, peilį ir lentą |
| Jūros gėrybės ir žuvis | Bakterijos lieka virtuvėje, o maisto tekstūra suprastėja | Tinkamai termiškai apdoroti |
| Kiaušiniai | Pagaminimo metu pašalinus apsauginę plėvelę, kiaušiniai tampa labiau pažeidžiami; papildomas skalavimas pablogina padėtį | Kiaušinius prieš pat naudojimą išplaukite |
| Grybai | Dėl savo tekstūros grybai sugeria drėgmę, o tai trukdo kepimui | Išvalykite šluoste arba šepetėliu |
