Daugeliui žmonių, naudojančių foliją, kyla ta pati problema.
Kartais maistas prilimpa prie aliuminio paviršiaus. Situacija gali būti tokia kritiška, kad patiekalas keliauja tiesiai į šiukšliadėžę, nes jį patiekti su folijos gabalėliais nesaugu.
Kodėl taip nutinka? Šefė Emily Susman pokalbyje su „Southern Living“ rado ir problemos šaknį, ir jos sprendimą.
Folija yra nelimpanti arba ne
Folija yra metalinis gaminys, turintis mikroporėtą struktūrą. Įkaitinti baltymai „prilituoja“ prie aliuminio. Baltymai ypač greitai prilimpa prie:
- liesos mėsos ir žuvies;
- kiaušinių;
- bulvių ir krakmolingų maisto produktų.
Kuo mažiau riebalų ir kuo didesnis produkto drėgnumas, tuo didesnė rizika, kad jie liks ant folijos padėklo.
Kaip neleisti maisto produktams prilipti prie folijos
Būtina tarp folijos ir maisto produktų sukurti riebalų sluoksnį, pavyzdžiui, lengvai patepti foliją augaliniu aliejumi.
Taip pat šefas priminė, kad egzistuoja speciali nelimpanti folija. Nors tarp blizgios ir matinės lakšto pusės nėra didelio skirtumo, tačiau „apdorotos“ folijos atveju produktą reikėtų dėti tik ant neblizgios pusės.
Jeigu kepami subtilūs kepiniai, pavyzdžiui, sausainiai ar pyragai, foliją reikėtų pakeisti pergamentu.
Ką daryti, jei maistas jau prilipo
Neskubėkite išmesti prie folijos prilipusio patiekalo. Leiskite jam 1–2 minutes pastovėti po orkaitę, tada švelniai, plona mentele pakelkite jį nuo apačios ir lėtai nulupkite nuo paviršiaus. Žuvį ir troškinius lengviau nuimti po jais pakišus naują folijos ar pergamento lakštą.
