Brokoliai moters rankose

Tyrimas patvirtina, kad dėl šio gaminimo būdo brokoliai ir žiediniai kopūstai yra sveikesni

Brokoliai ir žiediniai kopūstai paprastai verdami arba kepami. Tačiau galima ir paprasčiau.

Kulinarijos ekspertė Mary Berry pasidalijo paprastu, bet genialiu patarimu, kaip paruošti brokolius ir žiedinius kopūstus. Remiantis „Mirror“ publikacija, ji siūlo atsisakyti puodų su vandeniu ir rinktis greitą skrudinimą orkaitėje. Anot ekspertų, toks paruošimo būdas leidžia išsaugoti daugiau naudingųjų medžiagų ir užtikrina puikų skonį.

Kodėl virti brokoliai ir žiediniai kopūstai ne tokie skanūs ir sveiki

Virti brokoliai ir žiediniai kopūstai tradiciškai ruošiami tampa vandeningi ir nemaloniai kartūs. Taip pat prarandama dalis B grupės vitaminų ir vitamino C.

Be to, žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” (liet. „Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalas”) atliktas tyrimas parodė, kad pjaustant brokolius griežinėliais ir lengvai pakepinant keptuvėje geriau išsaugomas antioksidantas sulforafanas – kryžmažiedėms daržovėms būdingas junginys, siejamas su apsauga nuo vėžio.

Kuo brokoliai skiriasi nuo žiedinių kopūstų

Parametras Brokoliai Žiediniai kopūstai
Spalva Žali, gausu chlorofilo Balti, be pigmentų
Pagrindiniai naudingieji junginiai Sulforafanas, vitaminas K, liuteinas Gliukozinolatai, vitaminas C, folio rūgštis
Tekstūra Griežtesnė ir traškesnė Glotnesnė ir puri
Aromatas Ryškus, žolinis Neutralus
Kalorijos 34 kcal 100 g 25 kcal 100 g

Kaip paruošti brokolius ir žiedinius kopūstus pagal Mary Berry receptą

Sudedamosios dalys: Brokoliai ir žiediniai kopūstai:

  • brokoliai – ½ ryšulėlio;
  • kalafiorai – ½ ryšulėlio;
  • svogūnai – 1 vnt.
  • česnako – 2 skiltelės;
  • alyvuogių aliejaus – pagal skonį;
  • medaus – 1 valgomasis šaukštas;
  • druskos ir pipirų – pagal skonį.

Gaminimo būdas:

  1. Brokolį ir žiedinį kopūstą supjaustykite nedideliais žiedynais. Supjaustykite svogūną ir atsitiktinai susmulkinkite česnaką.
  2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų karštoje keptuvėje ir 2-3 min. pakepinkite svogūną.
  3. Sudėkite brokolius, žiedinius kopūstus ir česnakus. Kepkite ant didelės ugnies, kol lengvai karamelizuosis. Kai daržovės paruduos, uždenkite keptuvę dangčiu, sumažinkite ugnį ir troškinkite 10-15 minučių.
  4. Pabaigoje nuimkite dangtį ir leiskite daržovėms dar kartą paruduoti. Įdėkite medaus, druskos ir pipirų, išmaišykite ir patiekite.
Reitingas
( Dar nėra įvertinimų )
Parašykite komentarą