Druska ir daržovės ant virtuvės stalo

Kuo pakeisti druską patiekaluose? Ekspertai pasidalijo 15 naudingų idėjų

Dauguma druską laiko nepakeičiamu produktu.

Natrio perteklius didina kraujospūdį ir sulaiko skysčius, todėl atsiranda patinimai, galvos skausmai ir sunkumo jausmas. Norėdami sumažinti hipertenzijos riziką, gydytojai rekomenduoja riboti suvartojamos druskos kiekį iki mažiau nei 5 g per dieną – tai maždaug 1 šaukštelis.

Antra, ką reiškia gaminti maistą be druskos? Mitybos konsultantė, įrodymais pagrįstos mitybos specialistų bendruomenės narė, portalui „Greiti receptai“ paaiškino, kaip saugiai sumažinti druskos kiekį ir kuo ją pakeisti neprarandant gero patiekalų skonio.

Ko nenaudoti vietoj valgomosios druskos

Mitybos specialistė pabrėžė, kad esminio skirtumo tarp druskos rūšių nėra. Jūros druska, Himalajų druska, rausvoji ar juodoji druska yra ta pati druska.

Daugelis žmonių taip pat renkasi kalio chlorido pagrindu pagamintus mišinius. Nors kalis mažina kraujospūdį, kalio perteklius pavojingas žmonėms:

  • susirgusiems inkstų ligomis;
  • susirgusiems širdies ir kraujagyslių ligomis;
  • susirgusiems kepenų ligomis;
  • susirgusiems cukriniu diabetu.

Kuo galite pakeisti druską

Apibendrinant galima pasakyti, kad arba reikia ieškoti „nesūrių” druskos pakaitalų – pavyzdžiui, prieskonių ir žolelių.

Kategorija Pavyzdžiai
Žolelės ir prieskoniai Rozmarinas, raudonėlis, čiobrelis, bazilikas, kalendra, paprika, rūkyta paprika
Citrusai Citrinos arba laimo žievelė, citrusinių vaisių sultys
Daržovių skonio stiprikliai Česnakai, džiovinti svogūnai, svogūnų milteliai arba salieros
Kiti natūralią fermentaciją skatinančių ingredientų Maistinės mielės

Bendrai, pirmenybę teikite šviežiems produktams. Daugumoje šviežių vaisių ir daržovių yra mažai natrio. O šviežia mėsa turi mažiau natrio nei malta mėsa, šoninė, dešra ir kumpis„, – apibendrino ekspertė.

Reitingas
( Dar nėra įvertinimų )
Parašykite komentarą