Kūčių stalas

5 patiekalai Kūčių stalui: ką verta pasigaminti?

Bažnyčios kanonuose teigiama, kad Kūčių vakaras yra paskutinė ir griežčiausia Kalėdų pasninko diena. Vakarienė pradedama patekėjus pirmajai vakaro žvaigždei. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokius patiekalus galite gaminti Kūčių vakarą.

Straipsnyje aptarsime:

Kūčia

Kiekvienas Kūčių vakarą patiekiamas valgis turi simbolinę reikšmę. Patiekalų skaičius (12) primena tiek Kristaus apaštalus, tiek metų mėnesius.

Ši saldi košė iš virtų grūdų, kuri paprastai patiekiama ant šventinio stalo Kalėdų išvakarėse, yra vienas pagrindinių tradicinių Kūčių vakarienės patiekalų (manoma, kad į slavų kraštus ji atkeliavo iš Bizantijos). Patiekalą sudaro trys pagrindiniai ingredientai: grūdai, saldus skystis (medus, aguonpienis) ir priedai. Dažniausiai kalėdinė kūčia ruošiama su aguonomis ir riešutais. Mitybos specialistai rekomenduoja ją valgyti po salotų ar sriubų, kad gautumėte angliavandenių be didelio cukraus kiekio.

Vinegretas

Tai viena tų mišrainių, kurios puikiai tiks tiek Naujųjų metų, tiek Kalėdų išvakarėse. Ši virtų daržovių ir šakniavaisių mišrainė yra liesa ir sveika. Jai paruošti naudojami burokėliai, bulvės, morkos, svogūnai ir žalieji žirneliai. Daugelis papildomai įdeda raugintų kopūstų arba marinuotų agurkų, o užpilui rekomenduojame naudoti garstyčių aliejų – jis geriausiai dera su visais ingredientais. Taip pat puikiai tinka alyvuogių ar avokadų aliejus.

Jei pasninkaujate, šis patiekalas turėtų atsirasti jūsų racione. Bulvės padeda papildyti kalio atsargas, o atvėsusios jos tampa naudingo atsparaus krakmolo šaltiniu. Burokėliuose gausu vitaminų K ir PP, o šviežiuose svogūnuose – probiotikų ir vitamino C. Rauginti kopūstai ir marinuoti agurkai – tai fermentuoti, žarnynui naudingi produktai.

Žuvies patiekalai

Žuvies patiekalai yra būtini ant Kūčių stalo. Žuvis gali būti kepta arba virta ir paprastai patiekiama nepjaustyta (visa). Kūčių vakarą ji valgoma ne tik todėl, kad tai pasninko, bet kartu ir šventinis patiekalas. Krikščioniškoje tradicijoje žuvis – vienas seniausių Jėzaus Kristaus simbolių.

Biblijoje (Naujajame Testamente) gausu su žuvimi susijusių simbolių. Pavyzdžiui, daugelis Kristaus mokinių buvo žvejai, Jis vadino juos „žmonių žvejais“, o Dangaus karalystę lygino su „tinklu, įmestu į jūrą ir gaudančiu visokias žuvis“. Pasirinkite bet kurį patiekalą iš mūsų žuvies asortimento pagal savo skonį.

Barščiai arba grybų sriuba

Barščiai dažniausiai gaminami tiek per pasninką, tiek Kūčių vakarą. Jų raudona spalva suteikia stalui šventiškumo, o kad būtų dar sotesni ir turėtų daugiau baltymų, vietoj bulvių į juos galite dėti pupelių. Išbandykite barščius iš mūsų siūlomo asortimento – su grybais, žuvimi ar žiediniais kopūstais.

Barščiai arba grybų sriuba nuo seno tradiciškai valgomi su „ausytėmis“ (virtinukais su grybų įdaru) arba pyragėliais. Stačiatikių tradicijoje prie sriubos dažnai patiekiami sočni (rus. сочни/сочники) – kanapių aliejuje kepti miltiniai papločiai.

Grybai – vienas tipiškiausių Kūčių vakarienės ingredientų. Jie simbolizuoja dvejopą Jėzaus Kristaus prigimtį: kepurėlė yra dieviška, kotas – žemiškas. Kūčių vakarienei galite pasigaminti ir grybų sriubą su perlinėmis kruopomis.

Koldūnai (virtiniai) su kopūstais

Kūčių vakarienei gaminami koldūnai ar virtiniai iš liesos tešlos su įvairiais įdarais. Galite rinktis saldžius virtinius arba koldūnus su įvairių rūšių kopūstais. Senovės slavams virtiniai simbolizavo mėnulį, o jų gaminimo procesas siejosi su jo fazėmis. Pagaminti virtiniai primena pusmėnulį, o apvalus tešlos kamuolys – pilnatį.

Pagal tradiciją, Kūčių vakarui gamindami virtinius turėtumėte įsitikinti, kad tešlos ir įdaro kiekiai nesutaptų, antraip į namus galite prisišaukti bėdą. Tuo tarpu vanduo, likęs po virimo, seniau būdavo naudojamas „negerovėms“ (nužiūrėjimams ar ligoms) šalinti. Taigi, tai visomis prasmėmis ypatingas patiekalas.

Galite gaminti tiek įprastus pasninko koldūnus su kopūstais, tiek variantą su kopūstais ir grybais.

Jei pastebėjote klaidą ar netikslumą, praneškite mums. Daugiau idėjų ir receptų rasite mūsų socialiniuose tinkluose.

Reitingas
( Dar nėra įvertinimų )
Parašykite komentarą